Blog

Emissievrije ontstoring van zonnepanelen in Buinerveen door Fuss EMC

 

Fuss EMC heeft een systeem ontwikkeld om zonnepanelen emissievrij te kunnen ontstoren. Een unieke ontwikkeling die interessant is voor locaties waarbij storingen absoluut niet zijn toegestaan. Het standaard normeringsniveau wat vaak gehanteerd worden door keuringsinstanties ligt op een maximum van 50dB, maar in bijzondere gevallen kan een normeringsniveau van 0dB geëist worden. Kortom, emissievrij.

Een dergelijk systeem bestond nog niet, wat reden genoeg was voor Fuss EMC om dit te ontwikkelen. Na een intensieve ontwikkeling en een groot aantal testen en metingen kan de EMC-interferentie, in de frequentieband van 9 kHz tot 30 MHz met een vermogen van 36 MWp, met het nieuwe systeem onderdrukt worden tot een emissie van 0 dbμV/m.

Emissie van 0 bij Zonnepark Buinerveen

Eén van deze bijzondere gevallen waarvoor 0 emissie vereist is, is het zonnepark in Buinerveen. Doordat de LOFAR radiotelescoop hier in de nabije omgeving ligt, mogen er geen storingen veroorzaakt worden waardoor de telescoop hinder zou ondervinden. Hierdoor mag het hele zonnepark geen emissie hebben en moeten storingen tot 0dB gereduceerd worden. Het nieuwe emissievrije systeem is hiervoor de perfecte oplossing.

Voor het project op deze zonneweide in Buinerveen zijn 240 combinaties geleverd bestaande uit een wisselrichter met dit speciaal ontwikkelde 6-traps DC-filter, gezamenlijk geplaatst in een kooi van Faraday.

 

Over Fuss EMC

In 1986 ontwikkelden FUSS EMC (in het Duits Fuss EMV)  de eerste radio-ontstoringsfilter en sindsdien zijn ze uitgegroeid tot een van de toonaangevende aanbieders van EMC-oplossingen. De basis voor dit succes was de ervaring van meer dan 100 jaar ontwikkeling en productie van elektromechanische besturingen, transformatoren en gelijkrichters.

Tegenwoordig is hun dienstenaanbod verdeeld over de volgende gebieden:

  • EMC-filteren van elektrische systemen
  • EMC-oplossingen voor alle industriële sectoren zoals hernieuwbare energie,
    e-mobiliteit, werktuigbouwkunde en installatietechniek
  • Op maat gemaakte speciale producten zoals HF-transformatoren of niet-verzadigbare smoorspoelen
  • Advies en metingen over alle aspecten van EMC
  • Conceptie, projectplanning en implementatie van oplossingen op het gebied van automatiseringstechnologie en robotica

Prokorment is partner van Fuss EMC voor de BeNeLux. Heeft u interesse in het nieuwe emissievrije systeem van Fuss EMC of heeft u andere vraagstukken over Elektro Magnetische Compatibiliteit (EMC), neem dan contact op met Prokorment.

About Hans