Blog

Indu-Sol VORTEX rapport 2023

Jaarlijks publiceert Indu-Sol het VORTEX rapport, met daarin de trends en ontwikkelingen die zij zien in de markt op het gebied van industriële datanetwerken in het afgelopen jaar. Daarnaast worden er waardevolle ervaringen van de technici en service medewerkers van Indu-Sol in dit rapport gedeeld. In 2022 hebben netwerk experts van Indu-Sol 380 opdrachten uitgevoerd. We nemen u in dit artikel mee in de belangrijkste bevinden uit deze opdrachten.

 

Trend zet door: PROFINET vervangt PROFIBUS

PROFINET is de toonaangevende technologie voor industriële netwerken, die steeds meer PROFIBUS aan het vervangen is. PROFINET biedt de gebruiker meer flexibiliteit, prestaties en beveiliging voor het netwerk. Experts verwachten dat dit jaar voor het eerst meer knooppunten PROFINET zullen gebruiken dan PROFIBUS.

De verandering zet door, waardoor ook de uitdagingen veranderen. Terwijl fysieke factoren (connectoren, kabels, etc.) verantwoordelijk zijn voor 90% van de storingen bij PROFIBUS, zijn het bij PROFINET meer logische afwijkingen die de netwerkcommunicatie verstoren.

Onderstaande grafieken laat de ontwikkeling van opdrachten van technologieën zien over 2022 en de afgelopen jaren.

 

D* Bridge: De brug naar digitalisatie

De D*Bridge is een intelligent brugapparaat dat twee of meer veldbussen op het OT-niveau met elkaar verbindt om een netwerk te vormen. Het apparaat wordt gebruikt zonder configuratie en is daarom ideaal voor gebruikers die geen uitgebreide kennis hebben van IT. Vanuit de PLC en ook via zijn eigen interface stuurt de D*Bridge moeiteloos het relevante dataverkeer door, waardoor continue horizontale communicatie mogelijk is.

De D*Bridge verhoogt de prestaties en beveiliging van het netwerk door alleen de relevante datapakketten door te sturen en ongewenste of defecte pakketten te verwerpen. Extra dataverkeer wordt geblokkeerd, wat het netwerk stabiliseert en de beschikbaarheid garandeert. De D*Bridge heeft aanzienlijk meer functies dan de gebruikelijke veldbus koppelaars.

D*Bridge H: Creëert veilige, homogene convergente netwerkstructuren voor de digitalisering tussen veldbussen op de werkvloer.

D*Bridge V: Legt de veilige verbinding tussen de homogene-convergente netwerkstructuren voor het verwerken van slimme sensordata van de werkvloer rechtstreeks naar het SCADA-niveau.

 

 

Interessante cijfers uit 20 jaar industriële dienstverlening

  • Meer dan 1.750 opdrachten van de Indu-Sol technici zijn als gevolg van volledige uitval van de operator.
  • Gemiddeld duurt het ongeveer 2,3 werkdagen om het proces weer te stabiliseren.
  • Indirecte onderhoudskosten van gemiddeld € 30.000 per uur (als gevolg van verlies van materiaal, gederfde winsten, schoonmaak- en verwijderingskosten, enz.).
  • Meer dan € 2,9 miljard is verloren gegaan bij industriële klanten als gevolg van totale uitval waarvoor Indu-Sol technici tijdens deze periode SOS-operaties moesten uitvoeren.
  • Veel bedrijven zien deze ingrijpende ervaringen als een kans om een proactief onderhoudsregime in te stellen. Maar wat verrassend is, is dat ongeveer 62% van de bedrijven blijft vertrouwen op reactief onderhoud en SOS-operaties inroepen.

En nog een verrassend cijfer: De redenen voor meer dan 90% van deze stilstand kosten hadden op tijd kunnen worden gedetecteerd en voorkomen met proactieve conditiemonitoring en voorspellend onderhoud. Dit geldt ook voor de redenen die worden getoond in onderstaande grafieken.

Het volledige rapport (Engelstalig) kunt u hier downloaden.

Heeft u vragen naar aanleiding van dit rapport en de ontwikkelingen op het gebied van industriële netwerken, neem dan contact op met Prokorment.

About Hans