Blog

Nieuwe Power IMU van GEMAC: GEMAC Motus® BLACKLINE & GREENLINE

Na de succesvolle marktintroductie van de GEMAC Motus®,  breidt GEMAC het bestaande sensorportfolio uit met de GEMAC Motus® BLACKLINE en de GEMAC Motus® Greenline. De nieuwe sensoren bieden zowel qua kosten als qua ontwerp nieuwe mogelijkheden in vergelijking met de GEMAC Motus®.

Met de GEMAC Motus® , de eerste power IMU voor mobiele machines , was al een sensor meeteenheid ontwikkeld die configureerbaar is voor een breed scala aan toepassingen, en 6-assige bewegingsdetectie mogelijk maakt op mobiele machines zoals bouwmachines, landbouwmachines, bosbouwmachines, kraan- en heftechniek, evenals op schepen.

GEMAC Motus® BLACKLINE

De GEMAC Motus® BLACKLINE zal vergelijkbare technische kenmerken hebben als de GEMAC Motus® en biedt ook kosteneffectieve varianten met een plastic behuizing en verschillende nauwkeurigheidstypes.

  • Hoge precisie meting van statische (±0,1° tot ±0,3°) en dynamische (±0,25° tot ±0,5°) nauwkeurigheid
  • Verhoging van de meet snelheid door berekeningen in de meeteenheid
  • Automatische en individuele configuratie van de bevestigingspositie en assen voor kanteluitvoer
  • Flexibele nulpuntinstelling en precieze berekening van alle hoekformaten

 

Sensor fusie algoritme geoptimaliseerd door Kalman filter

Het ontwikkelde sensor fusie algoritme, dat ook wordt gebruikt in de GEMAC Motus® voor hoogwaardige oriëntatieberekening, is nu nog robuuster dankzij verdere optimalisaties.

Het vorige algoritme wordt gecombineerd met een Kalman filter dat speciaal is geoptimaliseerd voor bewegingsdetectie. In tegenstelling tot conventionele Kalman filters maakt de verbeterde Kalman filter, ontwikkeld door GEMAC, de correctie van niet-lineaire storingen mogelijk die typisch zijn voor bewegingsdetectie. Dit resulteert in een nog betere demping van externe versnellingen of trillingen.

Automatische aanpassing van de filterparameters

Een andere nieuwe functie is de automatische aanpassing van de filterparameters op basis van de bewegingstoestand van de sensor. De sensor detecteert zijn huidige positie en het type beweging en past het sensorfusiefilter onafhankelijk aan. Storingen zoals impacts of schokkerige rotaties worden betrouwbaar gedetecteerd en gecompenseerd door de sensor. Een verbeterde offset-correctie van de gyroscoop zorgt voor een verminderde drift van de uitvoerdata. Hierdoor levert de sensor nog betrouwbaardere waarden, zelfs in zeer dynamische toepassingen en bij continue beweging van een mobiele machine. Dit leidt tot verbeterde dynamische nauwkeurigheid, zelfs bij temperatuurveranderingen.

Gebruiksvriendelijk door vereenvoudiging sensorconfiguratie

Dankzij het robuustere sensorfusiefilter werkt het algoritme nog preciezer onder alle omstandigheden en vereist geen complexe configuratie meer. Meer gebruiksvriendelijkheid wordt bereikt door vereenvoudiging van de sensorconfiguratie. Desondanks heeft de sensor een uitgebreide expertmodus die verdere individuele configuraties mogelijk maakt, zoals deactivering van de filterdynamiek (adaptieve demping) en handmatige instelling van de dempingsfactor.

GEMAC Motus® BLACKLINE verkrijgbaar in drie basistypes

De GEMAC Motus® BLACKLINE zal verkrijgbaar zijn in drie basistypes met verschillende technische specificaties:

  1. Bepalen van statische en dynamische helling, versnelling en rotatiesnelheid
  2. Bepalen van statische en dynamische helling
  3. Bepalen van statische helling

 

GEMAC Motus® GREENLINE

Het portfolio wordt verder aangevuld met de GEMAC Motus® GREENLINE productlijn. Met een nauwkeurigheid van ±0,5° ligt de nadruk vooral op de compactheid en flexibiliteit van de sensor.

Een slanker ontwerp biedt de mogelijkheid van flexibele montage van de sensor op de mobiele machine, wat mogelijk wordt gemaakt met een variabele (en op maat gemaakte) montageplaat en boorgatenpatronen.

Beschikbaar voor verschillende interfaces

Beide productlijnen zijn beschikbaar voor verschillende interfaces: voor de analoge interfaces stroom 4-20mA en spanning 0-10V, evenals voor de digitale interfaces CAN, CANopen en SAE J1939. Op verzoek zijn ze ook verkrijgbaar in verschillende kleuren.

 

Heeft u interesse in de nieuwe GEMAC Motus® BLACKLINE of GEMAC Motus® GREENLINE of wilt u meer informatie? Bel of mail naar Prokorment.

About Hans