Blog

Industriële netwerken in transitie. Utopie of noodzaak?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Industrie 4.0 en digitalisering vereisen netwerken en structurele verandering

Veel ontwikkelingen volgen een logisch verloop. Amazon is daar een goed voorbeeld van. Van het bescheiden concept van een elektronische boekwinkel is Amazon uitgegroeid tot ‘s werelds grootste universele online postorderbedrijf, dat nu talloze complementaire producten aanbiedt zoals de Kindle e-book reader, diensten zoals Amazon Prime met zijn video-on-demand platform en heeft zelfs een eigen uitgeverij en winkels gelanceerd. Een succesverhaal dat met een goed gevoel voor de markt de economische ontwikkelingen eenvoudigweg volgde en daarmee het maximale uit het bedrijf haalde – economisch en toekomstbestendig.

Digitalisering grijpt in en verandert bedrijven

Deze overgang kan ook worden aangepast aan elk ander bedrijf. Om de productie te optimaliseren en uiterst flexibel te kunnen inspelen op de wensen van de klant, zijn bedrijven met industrieel geautomatiseerde installaties niet alleen afhankelijk van economische ontwikkeling, maar ook van technische vooruitgang. Grote hoeveelheden data (big data), high-performance communicatie (5G-technologie), opslag- en beheersystemen zoals cloud computing worden nu in veel industrieën gebruikt,met andere woorden: Industrie 4.0 en digitalisering zijn gearriveerd.

Als je een stap dichterbij geautomatiseerde installaties kijkt, vind je het hart van de installatie, het communicatiesysteem, dat bijvoorbeeld wordt bediend met PROFINET en/of Industrial Ethernet. Hier zou men onvermijdelijk de vraag kunnen stellen: wat is hier veranderd? Hopelijk veel, want gezonde verandering gebeurt van binnenuit!

Aangepaste OT-netwerken als basis van gedigitaliseerde processen

Om het netwerk ondanks veel, soms onregelmatig dataverkeer, efficiënt te laten werken en qua beveiliging betrouwbaar te laten werken, moeten de structuren worden aangepast. De valkuilen en simpele oplossingen hiervoor worden in een notendop uitgelegd in de video “Industriële netwerken in transitie – utopie of noodzaak?” door InduSol. Gebruikmakend van een eenvoudige analogie met een industrieterrein met fabrieken en wegen, ervaart het publiek de transformaties van een productienetwerk dat in het begin nog geïsoleerd (homogeen) was naar een sterk onderling verbonden systeem van verschillende OT-netwerken (heterogeen) tot het verbindingspunt met IT, het WWW en andere ERP-systemen (convergent), en dat alles uiteindelijk soepel kan verlopen.

 

 

Voor meer informatie bel of mail naar Prokorment.

About Hans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *