Blog

Nieuwe mogelijkheden met de GEMAC Motus® voor de individualisering van meetinstrumenten

Gemac Motus

GEMAC Motus®

In 2020 is de GEMAC Motus® geïntroduceerd, een sensor-meetinstrument die configureerbaar is voor een breed scala aan toepassingen. Het maakt 6-assige bewegingsdetectie mogelijk maakt op mobiele machines, zoals bouwmachines, landbouwmachines, bosbouwmachines, kraan- en hijsmachines technologie en op schepen.

Het door GEMAC speciaal ontwikkelde sensor-fusi-algoritme voert een zeer nauw-keurige oriëntatieberekening uit, ondersteund door sensorfusiefilters, die externe versnellingen onderdrukken. Door het combineren en berekenen van zes meetwaarden hoeft slechts één meetsysteem te worden geïntegreerd voor de meest uiteenlopende eisen.

GEMAC Motus® staat voor de hoogste prestatie in de uiterst nauwkeurige registratie en digitalisering van bewegingen, met als doel de grootst mogelijke veiligheid te garanderen bij het gebruik van Mobiele POWER-Machines. Het ontwerp en de functionaliteit zorgen ook voor maximale duurzaamheid en kosteneffectiviteit.

Nieuwe ontwikkelingen

De GEMAC Motus® , de eerste power IMU (inertial measument unit) van GEMAC,  is goed ontvangen in de markt. De experts van GEMAC implementeren voortdurend nieuwe functionaliteiten om het product te verbeteren. De recentste ontwikkelingen richten zich met name op de mogelijkheden voor individualisering in specifieke klanttoepassingen:

  1. Automatische configuratie van de montagepositie

Voor de eerste keer biedt GEMAC de mogelijkheid om de montagepositie en assen voor de kanteluitgang voor de hele GEMAC Motus® -serie individueel te configureren, instelbaar door handmatige parameters of directe automatische positieaanpassing. Dit maakt het nog eenvoudiger en flexibeler om de sensor aan te passen aan de toepassing.

  1. Flexibele nul instelling

De vorige offset had alleen invloed op de uitvoer van de loodrechthoek. De offset-waarden werden eerder opgeteld aan het einde van de hellingsberekening. De verbeterde offset-instelling maakt het nu mogelijk om het coördinatensysteem van de sensor te roteren. Er kunnen flexibelere meetbereiken worden gerealiseerd en elk hoekformaat kan nog nauwkeuriger worden berekend.

  1. Configuratie van sensorfusie

De software implementeert een expert-modus met uitgebreide instelmogelijkheden, die een configuratie van de sensorfusie mogelijk maakt. De nieuwe mogelijkheid om de filterdynamiek te deactiveren (adaptieve demping) en de dempingsfactor handmatig in te stellen maken nog stabielere uitgangswaarden mogelijk voor zeer dynamische toepassingen of permanente beweging van een mobiele machine.

  1. Configuratie van de uitvoergegevens bij SAE J1939

Tot nu toe bood SAE J1939 slechts vier gestandaardiseerde uitvoertelegrammen en verschillende eigen telegrammen met andere uitvoergegevens. Net als CANopen krijgt elk signaal zijn ID toegewezen, die kan worden toegewezen aan een uitgangstelegram. Per telegram zijn maximaal 4 signalen mogelijk. De uitgangsgegevens kunnen dus niet alleen handmatig, maar ook individueel worden geconfigureerd en geëvalueerd.

  1. CANopen Autostart

Met deze nieuwe optie is het mogelijk dat de sensor na de “Power-On” of “Reset” direct in de CANopen modus “Operationeel” gaat zonder een starttelegram van de CANopen master te moeten ontvangen. Dit maakt het mogelijk om de sensor zo te configureren dat direct meetwaarden kunnen worden uitgevoerd met de “Power-On” zonder extra communicatie.

Meer informatie over de GEMAC Motus® vindt u hier: GEMAC Motus®.

Heeft u interesse in dit product of heeft u vragen over dit product, bel of mail dan naar Prokorment.

About Hans

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *